Probo Blog
4I0A4921

10 dingen die je moet weten over behang en wandbekleding

· + gratis samplepakket! ·

29 maart 2021

Papier of textiel, leerlook, brandvertragend, akoestisch, in stroken of juist naadloos? Wat is er veel te kiezen op het gebied van behang en wandbekleding! En wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee? Alles wat jij en je klanten moeten weten over behang en wandbekleding, lees je hier.

Waarom noemen we Airtex, Sanotex, WalltexPro en MultiTexPro wandbekleding en geen behang?

Daar weet assortimentbeheerder Arjen alles van: ”We noemen het wandbekleding wanneer je de muur er uit één stuk mee kunt plakken, zonder naden dus. Dit is echt heel anders dan behang dat je in stroken tegen elkaar plakt.”  

4I0A4912 4I0A4946

 

 

 

 

 

 

Aha. Dat klinkt logisch, maar naadloze wandbekleding aanbrengen lijkt me niet iets dat iedere doe-het-zelver kan. Klopt dat?  

”Zo zou je het wel kunnen zeggen. Het zijn met name de professionals die wandbekleding plakken. Ze werken vaak in tweetallenwant het is best lastig om grote formaten in één keer op de muur te plakken. Behangrollen op vaste breedtes zijn een stuk makkelijker te plakken. Dais prima te doen voor een consument zelf. 

Zijn er dingen waar de professional of zijn klant op moet letten tijdens het plakken? 

Voor elk soort behang en wandkleding hebben we een geschikte lijm. Ook vind je in ons assortiment een behangset met daarin alle essentiële spullen voor iedere behangklus. Wandbekleding kun je het beste plakken met behanglijm medium of high. Voor nietabsorberende en moeilijk te verwerken ondergronden gebruik je altijd de behanglijm high. Heb je een sterk zuigende ondergrond? Behandel die dan eerst voor met een primer en gebruik bij het plakken de behanglijm medium.” 

5902BACD-555D-4271-953B-CD3C162BAD2E (1)9CC10025-C276-4E94-A435-0809277F3D1F

 

 

 

 

 

 

Een behang in je interieur, dat klinkt gezellig. Maar bij ons thuis kunnen we soms wel wat onhandig zijn. Kan het behang wel tegen een stootje? 

”Zeker wel. Koffiespatten zijn geen probleem voor onze materialen. Die zijn allemaal afneembaar met een doekje. Ook goed om te weten: alle soorten zijn 100% veilig voor mens en dier. Ze bevatten geen gevaarlijke stoffen, dat maakt het bijvoorbeeld geschikt voor toepassing op een babykamer. vertelt Arjen. 

Oké! En als we het dan toch over veiligheid hebben: hoe zit het met de brandveiligheid?  

ArjenAl onze materialen zijn moeilijk ontvlambaar, daardoor werken ze brandvertragend. Zo kan een eventuele brand zich moeilijk verspreiden en zijn al onze soorten behang en wandbekleding geschikt voor openbare ruimtes! In de vergelijkingstabel zie je wel een verschil in brandklasse. Dat komt doordat de materialen volgens twee verschillende normen zijn gecertificeerd. Dit betekent niet dat er een verschil in ontvlambaarheid zit. 

Helder! Nu weer even terug naar de wandbekleding. Ik begreep dat je WalltexPro en MultiTexPro alleen tegenkomt bij de partners van Probo. Hoe zit dat precies? 

”Goed punt! Beide merken zijn exclusief verkrijgbaar bij ons. We zien een stijging in vraag naar duurzame wandbekleding. Zo is onze WalltexPro, de duurzame variant van Airtex, ontstaan: PVC-vrij en geprint met inkten op waterbasis. Bovendien heeft deze unieke wandbekleding een textiel toplaag met matte uitstraling: dat is exclusief in de markt. 

MultiTexPro is onze grootste innovatie in wandbekleding. Deze werkt namelijk egaliserend, akoestisch én isolerend. Van beide merken zijn we trouwens ook onze eigen producent. Waar we de overige soorten wandkleding en behang inkopen om daarop vervolgens te printen, maken we deze materialen helemaal zelf!” 

Ontwerp zonder titel - 2021-03-25T140557.724 Ontwerp zonder titel - 2021-03-25T140547.982

 

 

 

 

 

 

Dat is heel interessant. En stel nou: de klant van de professional heeft een pimpelpaarse muur. Kan hij zonder dat ‘ie eerst met witte verf aan de slag moet, daar een mooi patroontje overheen plakken? 

”Dat ligt eraan welk materiaal je gebruik” zegt Arjen. “MultiTexPro en alle behangsoorten hebben een witte achterkant, waardoor je inderdaad altijd eerst de muren egaal van kleur moet maken. Dat hoeft niet bij de overige wandbekledingen. Sanotex heeft een blauwe achterkant, daardoor zijn de wittinten écht wit. Airtex en Walltexpro hebben daarentegen bewust een grijze achterkant. Zo kun je ‘m op elke wand plakken en zie je er geen kleuren doorheen. Let dan wel op met wittinten, die kunnen iets grijzer uitkomen.” 

Arjen, bedankt voor je uitlegOp naar de productie! Daar is vrolijke Jitske druk in de weer met allerlei behangrollen. 

MicrosoftTeams-image (19)

Hé JitskeLeuk al die behangsoorten, maar waarin verschilt dit nou van een rolletje van de bouwmarkt? 

Jitske werkt al een hele tijd op de behangafdeling en moet een beetje lachen om deze vraag. “Wat onze professionals bij ons inkopen, is echt anders dan wat je in een bouwmarkt vindt. Naast de standaardmaat van 53 cm leveren wij ook behang op rollen van 70 en 80 cm breedDat is echt uniek. Hierdoor hoef je minder behangstroken te plakken om een muur te vullen. Bovendien personaliseert onze professional zelf het behang met een eigen een print of ontwerp. Of een Motiflow patroon natuurlijk. 

Klinkt goed! Moet een klant per rol een nieuw bestand aanleveren?  

Nee, zo ingewikkeld werkt dat gelukkig niet. Je vult de maten van de wand in en levert zelf een bestand aan voor op het behang, of je kiest een patroon van Motiflow. Ons productiesysteem deelt het bestand automatisch op in behangrollen. Dat scheelt de professional heel veel tijd. Bovendien is onze snijmachine FOTOBA (speciaal voor behang) heel nauwkeurig. Die werkt op basis van lijnen en wijkt geen millimeter af van het bestandOm er zeker van te zijn dat de verdeling écht helemaal klopt, controleer ik handmatig of de rollen op elkaar aansluiten. Check, check, dubbelcheck! 

Dan kom je dus heel wat behangsoorten tegen iedere dag. Wat is het grootste verschil in de vijf behangsoorten in ons assortiment?” 

”Een groot verschil tussen de behangen is het materiaal van de backing. Zo heeft ProVinyl zeer fijn als enige behang een papieren backing. De andere vier behangsoorten hebben een non woven backing. Het verschil? Bij een papieren backing smeer je de lijm op het behang in plaats van op de wand. Je hebt dus een lange tafel nodig. Bij een non woven backing smeer je de muur in en kun je gelijk plakken. Bovendien is behang met papieren backing achteraf moeilijker te verwijderen.  

Bovendien verschillen de behangsoorten vooral in uitstraling. Zo heb je een leerlook, linnenlook of een matte look. Het is maar net waar je van houdt. 

Vergelijken? Makkie! 

Stroomt je hoofd over van al deze informatie? Geen paniek! We verzamelden de belangrijkste punten per behang en wandbekleding voor je in een vergelijkingstabel. Zo maak je nog makkelijker de beste keuze voor je klant!  

Vraag je gratis samplepakket aan 

Materialen moet je voelen, zien én testen. Dat snappen we maar al te goed. Vraag daarom nu gratis een samplepakket aan met daarin al onze soorten behang en wandbekleding! Natuurlijk whitelabel en dus ideaal om mee te nemen naar een verkoopgesprek! 

4I0A4866 4I0A4921

Genna Visser

LEES OOK