Probo Blog
17377-MPI1105-Fleet_van_01

Polymeer, monomeer en gegoten: de verschillen in folies

· Want dat verschil gaat verder dan alleen de prijs ·

25 april 2019

Als je folies gaat bestellen kom je al snel de termen ‘polymeer’ en ‘monomeer’ tegen. Daarnaast kun je vaak ook nog kiezen uit een gegoten folie. Wat het verschil is, lees je in deze blog.

Een veelgehoorde stelling is: monomeer folies zijn goedkoper dan polymeer folies. Dat klopt. Het onderscheid tussen gewalste monomeer en polymeer zit ‘m verder in de samenstelling. De derde keuze is een gegoten folie. Je kunt je selectie maken met drie keuzes in je achterhoofd: waar wil je de folie voor  gebruiken, hoe lang moet het mee gaan en hoe vervormbaar moet de folie zijn?

Pizzadeeg

Laten we beginnen met het verschil in productie. Monomeer en polymeer zijn gewalste folies. Dit betekent dat ze letterlijk tot een bepaalde dikte worden gewalst. Bij een gegoten folie wordt de vloeibare grondstof op een ondergrond gegoten. Het verschil merk je bij het eindproduct: monomeer en polymeer folies kunnen namelijk na het plakken nog iets krimpen. Je kunt dit het beste vergelijken met het uitrollen van pizzadeeg. Dan kruipt het deeg ook ietwat terug als je klaar bent met rollen. Bij monomeer kan de krimp iets meer zijn dan bij polymeer. Door gebruik te maken van de zwaartekracht bij de productie heeft een gegoten folie deze neiging tot krimpen niet.

Monomeer houdt van vlak

Gewalste monomeer folie is zeer geschikt voor binnenshuis, maar je kunt ook het ook buiten gebruiken. Het uitgangspunt is in ieder geval tijdelijk gebruik op vlakke ondergronden. Bijvoorbeeld op een paneel, een raam of een deur. Voorbeelden van monomeer folies zijn:

  • 3M™ Scotchcal™ IJ20 serie
  • Avery 3000 serie
  • Orajet® 3162 serie

Iets meer met polymeer

Je kunt een gewalste polymeer folie binnen en buiten gebruiken en ze gaan over het algemeen langer mee dan een monomeer folie. Plak polymeer op een vlakke ondergrond of over een lichte bolling. Het is niet mogelijk om het in een holling te föhnen. Je bestelt bij Probo deze polymeer folies:

  • 3M™ Scotchcal™ IJ40 serie
  • Avery 2000 serie
  • Orajet® 3651 serie

3D vormen en gegoten folies

Om 3D vormen te plakken, zoals een auto, gebruik je een cast of gegoten folie. Deze folie doet het erg goed op gebogen ondergronden of klinknagels. Dit komt omdat de folie uittrekbaar is. Je kunt kiezen uit deze folies:

  • 3M™ Envision™ LX480mC
  • 3M™ Envision™ IJ180mC serie
  • Avery 1100 serie

Handig geheugensteuntje

Vind je een extra geheugensteuntje bij het kiezen van de juiste folie prettig? Bestel dan de whitelabel Foliewijzer. Hiermee vind je moeiteloos de juiste polymeer, monomeer én gegoten folies.

Tineke van der Meulen

LEES OOK