Probo Blog
Koningsdag Amersfoort 2019

ProPES Outdoor doeken: #ikwillem

· Een tweede leven voor dranghekdoeken ·

3 mei 2019

Het doel van dranghekken is duidelijk: ze moeten het publiek tijdens evenementen op gepaste afstand houden. Reden te meer om dit mee te nemen bij het uitzoeken van de aankleding van een evenement. Een mooi voorbeeld was Koningsdag 2019.

Ze waren niet te missen tijdens Koningsdag in Amersfoort: de oranje ProPES Outdoor doeken op de dranghekken. De hekken en doeken stonden langs de route die de koninklijke familie aflegde. We nemen je mee van de creatie en print naar de toepassing en wat er na Koningsdag mee gebeurde.

Amersfoort kleurt oranje

Maanden van voorbereiding werd in de landelijke viering van Koningsdag gestoken. Drukmakers uit Amersfoort is nauw betrokken geweest bij de citydressing van de stad. “Als partner van Koningsdag 2019, mochten wij als Amersfoorts bedrijf meedenken met de aankleding van de stad,” vertelt Matthijs Luiten van Drukmakers. Voor de creatie lag er in ieder geval al een duidelijke huisstijl klaar en daar zijn verschillende producten, zoals dranghekdoeken, bij uitgezocht. Leuk om te weten is dat het patroon op de materialen staat voor de regio Amersfoort. Deze wordt gevormd door negen gemeenten, elk met een eigen identiteit, wapen en vlag. De regio is hiermee visueel samengebracht in dit patroon.

Een duurzaam tintje

De verjaardag van de Koning kreeg dit jaar een duurzaam tintje en bij de keuze voor materialen werd daarom ook goed gekeken naar de milieuvriendelijkheid. In dit straatje passen ProPES Outdoor doeken op de dranghekken heel erg goed. Het is niet alleen recyclebaar en opvouwbaar, maar wordt ook nog eens geprint op de Alpha Textielprinter met waterbasis eco inkten. Daarbij kwamen de waterafstotende eigenschappen ook mooi van pas: de zon moest tijdens deze feestdag een paar regenbuien naast zich dulden. Overigens kon dat de pret van veel oranjefans niet drukken en stonden sommigen om 7:00 uur ‘s ochtends al langs de route 😉

Een paar samenvattende feitjes:

  • De koninklijke familie liep 1075 meter door de Amersfoortse binnenstad.
  • Langs de route stonden 2300 dranghekken.
  • Deze dranghekken zijn met doeken met een breedte van bijna 47 meter per stuk bekleed.

Textielatelier als hofleverancier

Amersfoort kan hoe dan ook terugkijken op een geslaagde dag. En nu het koninklijke gezelschap het bezoek weer achter de rug heeft, krijgen de doeken zelfs een tweede leven. Deze worden door het textielatelier van Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden tot bruikbare boodschappentassen getransformeerd. Een mooi voorbeeld van hergebruik en zero waste!

Fotocredits: Gemeente Amersfoort/Robin Utrecht.

Arjen Kooistra

LEES OOK